Güncel Haberler

Hamas’ın İsrail’e saldırısının birinci yıldönümünde anma töreni

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısında 1.200 kişi öldü ve Orta Doğu’da 12 ay süren şiddetli çatışma başladı.

REKLAM

İsrail ile Hamas arasında Gazze’de savaşa yol açan saldırılardan bir yıl sonra, saldırıda hayatını kaybeden İsrailliler için ülke genelinde anma törenleri düzenlendi.

İsrail’in güneyinde, Gazze yakınlarında bulunan Re’im kentinde 7 Ekim’de Hamas’ın düzenlediği saldırıdan bir yıl sonra Nova müzik festivalinin son şarkısı çalındı.

Yerel saatle sabah 6.30’da – Hamas’ın 12 ay önce sürpriz saldırısını başlattığı saatte – Nova müzik festivalinde öldürülenlerin aileleri, yaklaşık 400 katılımcının Hamas tarafından öldürüldüğü ve birçoğunun rehin alındığı yerde toplandı.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un katılımıyla gerçekleşen törende, hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Anma töreninde birkaç kilometre güneybatıdaki Gazze’den patlama sesleri duyulurken bir kadının çığlığı bozuldu.

Hamas, bir yıl önce Gazze’de çoğu sivil olmak üzere toplam 1.200 kişiyi öldürmüş, 250 kişiyi de rehin almıştı. Bu ölümcül olay İsrail’de günlük hayata gölge düşürmeye devam ederken onlarca rehine hala rehin tutuluyor.

Gazze’de tutulan yaklaşık 100 rehinenin ailesi, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Kudüs’teki konutunun önünde toplandı ve İsrail takvimindeki en önemli tarihlerden biri olan Holokost Anma Günü geleneğini taklit ederek iki dakikalık siren sesi sırasında ayakta durdu.

Netanyahu ve hükümeti, Gazze Şeridi’ndeki çatışmayı sona erdirmek ve rehineleri iade etmek amacıyla Hamas’la ateşkes anlaşması yapılması yönünde hem yurtiçinde hem de yurtdışında artan baskıyla karşı karşıya.

Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail, Gazze Şeridi’nde bir yıl içinde çoğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 42.000 Filistinliyi öldürdü. Bölgedeki 2,3 milyon insanın büyük bir kısmı yerinden edildi ve bu durum aynı zamanda yaygın açlığa da yol açan bir insani krizi tetikledi.

Çatışmalar nedeniyle hayatını kaybeden onbinlerce Filistinliyi anmak için Avrupa çapında birçok protesto düzenlendi. değiştirilmiş.

İsrail, savaş zamanındaki davranışları nedeniyle uluslararası eleştirilere maruz kalıyor ve eylemlerini iki dünya mahkemesi inceliyor.

7 Ekim 2023’te ne oldu?

Hamas, 7 Ekim 2023’te İsrail saatiyle 06.30’da İsrail’e yönelik “Mescid-i Aksa Tufanı” adlı operasyonu başlattı.

Gazze’den İsrail hedeflerine, Gazze Şeridi çevresindeki yerleşim alanlarına ve Tel Aviv ve Aşkelon gibi büyük şehirlere yaklaşık 6.000 roket atıldı.

Hamas’ın koordine ettiği çok sayıda Filistinli silahlı grubun birleşimiyle gerçekleştirilen bu beklenmedik saldırıda çoğunluğu sivil olmak üzere 1.200’den fazla İsrailli hayatını kaybetti.

6.000 silahlı kişi Gazze sınırlarını geçerek İsrail’deki köy ve yerleşim yerlerine saldırarak bölgedeki az sayıdaki İsrail askeri birliğini etkisiz hale getirdi.

REKLAM

Silahlı kişiler karadan kamyonet ve motosikletlerle, denizden sürat tekneleriyle, havadan ise yamaç paraşütleriyle saldırdı.

İlk kurbanlar arasında Kibbutz Re’im yakınlarındaki açık hava müzik festivaline katılanlar da vardı.

Saldırı sırasında Hamas ve müttefiklerinin aralarında çocukların da bulunduğu İsrailli sivillere karşı cinsel saldırılar da dahil olmak üzere düzinelerce suç işlediği iddia edildi. Ancak bu iddiaların büyük çoğunluğu kanıtlarla desteklenmiyor.

Hamas saldırısı, ülkenin kurulduğu 1948’den bu yana İsrail topraklarına yönelik ilk işgal girişimi oldu ve hem İsrail’i hem de dünyayı şaşırttı.

REKLAM

Gerilla taktikleri, komando askeri operasyonları ve hibrit savaşın karmaşık karışımı İsrail güvenliğini şaşırttı.

Böyle bir operasyon, görünür eğitim ve tatbikatlar aracılığıyla hazırlık yapmayı gerektiriyor ve dünya çapındaki bazı askeri analistler, İsrail istihbaratının Hamas’ın bir askeri operasyon hazırladığından habersiz olmasına şaşırdılar.

Dahası, IDF’nin tepkisi hızlı ve koordineli olmaktan uzaktı ve bu da paniğe kaos kattı.

Netanyahu hükümeti, ulusal güvenliğin etkin yönetilmediği gerekçesiyle İsrail kamuoyundan sert eleştirilere maruz kaldı.

REKLAM

askeri müdahale

Netanyahu hükümeti, özellikle Hamas’ın İsrail’in baş düşmanı İran’dan destek ve finansman alması nedeniyle saldırının uluslararası bir boyutu olduğunu öne sürerek Gazze’ye bir saldırı başlatması gerektiğini savundu.

Aynı gün İsrail hükümeti “Demir Kılıçlar Operasyonu”nu başlatarak askeri müdahale emri verdi. Hava operasyonlarıyla başlayan bu operasyon, 27 Ekim’deki kara operasyonunun da önünü açtı.

İsrail askeri yetkilileri bir milyondan fazla Filistinlinin Gazze’yi terk etmesini istedi. Ancak Mısır sınırının kapatılmasının ardından nereye gideceklerini bilmeyen Filistinlilerin burada kalmaktan başka çaresi kalmadı.

20 Mayıs’ta Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) savcısı, Başbakan Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkartmak için işlem başlattı.

REKLAM

Mahkeme ayrıca Hamas’ın üst düzey isimleri Yahya Sinwar, Muhammed Deyf ve İsmail Haniye’nin de yargılanacağını duyurdu.

Ancak 31 Temmuz’da Hamas’ın siyasi büro başkanı Haniyeh İran’ın başkenti Tahran’da suikasta kurban gitti.

Diplomatik cephede Filistin devletinin kurulması yönündeki sesler giderek artıyor. Her ne kadar sahadaki olaylar nedeniyle iki devletli çözüm bir kenara bırakıldıysa ve Netanyahu bu seçeneği tamamen görmezden geldiyse de İrlanda, İspanya ve Norveç, Mayıs ayında Filistin’i resmen bağımsız bir devlet olarak tanıdı.

Slovenya da aynı ay onları takip etti. Bu adım AB Konseyi Başkanı Charles Michel tarafından da desteklendi.

REKLAM

Batı Şeria yeni Gazze mi olacak?

Eylül ayı sonlarında IDF, muhtemelen Hamas karşıtı misyonunun bir parçası olarak Batı Şeria’daki operasyonlarını hızlandırdı.

Hamas, İslami Cihad ve diğer laik Filistinli gruplar, görünüşte Filistin Yönetimi tarafından kontrol edilen ancak gerçekte büyük bir kısmı İsrail tarafından işgal edilen ve yönetilen Batı Şeria’yı istikrarsızlaştırmak amacıyla gerilla ağlarını genişletti.

Batı Şeria, Netanyahu liderliğindeki iktidar koalisyonunda yer alan aşırı sağcı siyasi partilerin desteğiyle burada yeni yerleşim yerleri kurmaya çalışan İsrailli yerleşimcilerin de baskısı altında.

Bu yerleşim yerleri uluslararası hukuka göre yasa dışıdır ve uluslararası toplum tarafından geniş çapta kınanmaktadır.

REKLAM

Batı Şeria da her an patlayabilecek bir “barut fıçısı” olmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu