Güncel Haberler

Bakan Bolat’tan İsrail ile ticarete ilişkin açıklama: “İsrail’e yönelik herhangi bir kayıt işlemi yapılmıyor” – Son Dakika Ekonomi Haberleri

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin İsrail’e yönelik ticaret kısıtlamalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İsrail’in başta Gazze olmak üzere bölgede yüzbinlerce insanı katletmesinin ardından uzun süredir hem kamuoyu hem de siyasiler boykot çağrıları yapıyordu. Ancak İsrail’le ticaretin yavaşlamadığına dair iddialar da sıradan; Her şeyden önce ticari gemilerin seferleri dikkat çekiyor.

İsrail ile ticari faaliyetlere ilişkin konuya açıklık getiren Bakan Bolat, 2 Mayıs’tan bu yana İsrail ile hem ihracat hem de ithalatın engellendiğini belirterek, “İsrail’e yönelik herhangi bir tescil işlemi yapılmamaktadır.” Ancak Filistin hükümeti ve Filistin Ulusal Ekonomi Bakanlığı’nın talepleri doğrultusunda Filistinli ithalatçılara gümrük işlemlerine belirli koşullar altında izin verileceğini duyurdu. Bolat, Filistin Ulusal Ekonomi Bakanlığı tarafından akredite olan ithalatçıların gerekli izinleri alarak ithalat yapabileceklerini vurguladı.

Bakan Bolat, İsrail ile ticareti durdurma kararının arkasında İsrail’in saldırgan tutumu ve ateşkes çabalarına karşı direnişinin olduğunu söyledi. Bu süreçte Filistin’in ticaret ablukası nedeniyle mağdur edilmemesi için gerekli tedbirlerin alındığını söyledi. Filistin ile ticari ilişkilerin yakın işbirliği çerçevesinde sürdürüldüğünü ve Filistin’e ihracatın izin alınarak devam ettiğini belirten Bolat, “Filistin’in yanında olmaya devam edeceğiz.”

Ayrıca Filistin topraklarında 5,5 milyona yakın insanın yaşadığını ve bu bölgenin kendine ait bir havaalanı, liman ve bağımsız gümrük sisteminin bulunmadığını belirten Bolat, Filistin’in ticari ihtiyaçlarının karşılanmasında Türkiye’nin rolünün önemine dikkat çekti.

FİLİSTİN’E İHRACAT ARTTI

Bu dönemde Türk çelik sektörünün ihracatında da gözle görülür bir artış yaşandı. TİM verilerine göre, Türkiye’nin Eylül 2024’te çelik sektöründe en çok ihracat yaptığı ilk 10 ülke arasında yer alan Filistin’e ihracat, 2023’te 156 bin 700 dolardan 2024’te 48 milyon 626 bin dolara çıkacak. Yüzde 30 bin 930 artışla 330 dolara ulaştı.

İsrail’e jet yakıtı ihracatının kamuoyunda tepkiye yol açmasının ardından bölgeye yapılan çelik ihracatındaki büyük artışın Filistin’e ait olduğunun açıklanması soru işaretlerini artırdı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu