Güncel Haberler

Bakan Bolat’tan kasım ayı alışveriş uyarısı

Oluşturulma Tarihi: 26 Ekim 2024 11:23

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “E-ticaret sektöründe birçok kampanyanın birleşeceği kasım ayında vatandaşlarımızın dolandırılmasını önlemek için e-ticaret sitelerinin sunduğu indirimleri dikkatle inceleyeceğiz.”

class = “medyanet-inline-adv”>

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, kampanyaya yönelik birçok hazırlığın yapıldığı kasım ayı alışverişlerinde vatandaşların dolandırılmaması için tedbirleri artırdığını belirterek, şunları söyledi: “Sorunla karşılaşan vatandaşların derhal Bakanlığımızın internet sitesi ‘https://www’ .turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti-uygulamasi’ “Şikayetlerini bildirmeleri halinde derhal gerekli işlemler yapılacaktır” dedi.

Bolat, AA muhabirine, dünyada ve Türkiye’de son yıllarda istikrarlı bir şekilde büyüyen e-ticaretin, Kovid-19 salgınının etkisiyle rekor seviyelere ulaştığını söyledi.

İnternet teknolojilerindeki gelişmeler, lojistik ve finansal hizmetlerdeki iyileşme ve gelişmeler sayesinde e-ticaretin dünya ticaretindeki payında her yıl önemli artışlar yaşandığını vurgulayan Bolat, geçen yıl küresel ‘perakende e-ticaret satışının 5,8 trilyon dolar olduğunu kaydetti. .

class = “medyanet-inline-adv”>

Bolat, “Bu hacmin 2024’te 6,3 trilyon doları, 2027’de ise 8 trilyon doları aşacağı tahmin ediliyor. Türkiye’de geçen yıl 1,85 trilyon liraya ulaşan e-ticaret hacmi bu yıl 3,4 trilyon lira olacak” dedi. bekleniyor.” dedi.

Bolat, e-ticaret sektöründe rekabete aykırı faaliyetlerin önlenmesi, tüketiciler arasında oluşabilecek refah kaybının önlenmesi, çok oyunculu bir piyasa yapısının oluşturulması ve haksız rekabet uygulanmasının önlenmesi amacıyla bir dizi kural çıkarıldığını söyledi. E-ticaret pazaryerlerinde satıcılara uygulanan ticaret koşulları ve bu konuda bilgi verildi.

“YASA DIŞI İÇERİĞİN KALDIRILMASI İÇİN ETAHS UYGULANMIŞTIR”

2022 yılında Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da önemli değişiklikler yapıldığını hatırlatan Bolat, daha güvenli ve şeffaf bir e-ticaret ortamı sağlamak ve e-ticaret pazarlarında faaliyet gösteren satıcılar hakkında detaylı bilgiye ulaşabilmek amacıyla İş Aracısı Kurumu’nun faaliyet gösterdiğini söyledi. Hizmet Sağlayıcılar (ETAHS) İşletmelerin işletme adı, şirket adı, tescilli marka, Merkezi Kayıt Sistemi (MERSİS) numarası veya vergi kimlik numarası gibi tanımlayıcı bilgileri doğrulamakla yükümlü olduklarını kaydetti.

class = “medyanet-inline-adv”>

Bolat, ETAHS’ın yasa dışı içerikleri yayından kaldırıp ilgili kamu kurumlarına bildirmekle yükümlü olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Tescilli markalardan oluşan anahtar kelimelerin arama motorlarında yazılı veya elektronik ortamda önceden olumlu niyet beyanı olmaksızın reklamı yasaktır. Bu nedenle özellikle kamuoyunca iyi bilinen ve vatandaşlar tarafından en çok beğenilen şirketlerin alan adlarının taklit edilmesi ve kullanılması yasaktır. engellendi.”

Bolat, Güven Damgası Sistemi’nin elektronik ticarette güvenliği ve hizmet kalitesini artırmak, sitelerin güvenilirliğini sağlamak amacıyla oluşturulduğunu hatırlatarak, Güven Damgası alan firmaların listesine “www.guvendamgasi.org” adresinden ulaşılabileceğini söyledi. tr”.

“KAMPANYA VE İNDİRİMLERE DİKKAT ETMENİZ GEREKİR”

class = “medyanet-inline-adv”>

Kurallara aykırı davranan firmalara gerekli yaptırımların uygulanacağını vurgulayan Bolat, şöyle konuştu: “E-ticarette birçok kampanyanın bir araya geleceği kasım ayında vatandaşlarımızın dolandırılmasını önlemek için e-ticaret sitelerinin sunduğu indirimleri dikkatle inceleyeceğiz. ticaret -ticaret”. -Ticaret sektöründe sorun yaşayan vatandaşlarımızın derhal Bakanlığımızın https’sine başvurmaları gerekmektedir: “Şikâyetlerini ‘http://www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti-uygulamasi’ internet sitesi üzerinden iletmeleri halinde gerekli tedbirler alınacaktır. hemen alınır.” dedi.

Vatandaşlardan internet sitelerinden alışveriş yaparken dikkatli olmalarını isteyen Bolat, özellikle sitenin “domain adresi”nin eşleşip eşleşmediğine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

class = “medyanet-inline-adv”>

Bolat, güvenli ödeme yöntemlerini tercih edip ürünle ilgili kullanıcı yorumlarına bakmanın vatandaşların işini kolaylaştıracağını da vurguladı ve şöyle konuştu:

“Kampanya ve indirimler konusunda dikkatli olmalısınız. Gerçekçi olmayan indirimlerin dolandırıcılık riski taşıyabileceğini unutmamak gerekiyor. E-ticaret her ne kadar hayatı kolaylaştıran bir yöntem olsa da, yapılırken olumsuz bir durum yaşanması durumunda bazı riskler de taşıyor. -ticaret, öncelikle ürünün satın alındığı e-ticaret pazaryerini kontrol edin.” veya e-ticaret sitesi ile iletişime geçmeniz, çözüm bulunamaması halinde ise Tüketici Hakem Heyetlerine veya tüketici mahkemelerine başvurmanız gerekmektedir. Öte yandan dolandırıcılık şüphesi olması halinde Başsavcılığa suç duyurusunda bulunulması da mümkün. Ayrıca ödemenin kredi veya banka kartı ile yapılması durumunda, limiti aşarak yapılacak ilgili banka ile iletişime geçebilirsiniz.

class = “medyanet-inline-adv”>

Bolat, denetim programına dahil olan firmaların uzaktan satış ve uygulamalarına ilgili yasa ve yönetmelikler uyarınca idari yaptırımlar uygulandığını, mevzuata aykırılık teşkil eden durumlarda gerekli görülmesi halinde siteye erişimin engellenmesi talep edilebileceğini belirtti. “Bakanlık tarafından bu yılın 9 ayında gerçekleştirilen inceleme ve denetim işlemlerinde, mesafeli satışın mevzuata aykırı olduğu tespit edilen 54 firmaya 238 milyon 155 bin 602 lira idari yaptırım uygulandı. İlgili mevzuat.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu