Güncel Haberler

Türkiye kripto para yasasıyla “güvenli liman” haline geldi

Geçtiğimiz gün kripto paralara ilişkin düzenlemeleri düzenleyen “Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yürürlüğe giren kanun ve sonrasındaki süreç hakkında değerlendirmelerde bulunan Avukat Büşra Altunay, bu kanunla ilgili çalışmaların 3 yıldır sürdüğünü ve çeşitli raporlar hazırlandığını anlatarak, bu çalışmalar sırasında destek ve izlemenin öneminin altını çizdi. bu işin teknolojisi anlaşıldı, yasaklanıp engellenmedi.

Meclis’in de bunu gördüğünü ifade eden Altunay, şöyle konuştu: “Tüm ekosistemle uzun görüşmeler sonucunda sunduğumuz raporlarla nihai taslak yasa metni haline geldi ve Resmi Gazete’de yayınlandı.”

Altunay, bu yasanın dinamikleri gereği masada hazırlanacak bir yasa olmadığını, ilgili kişilerin yorumlarının çok önemli olduğunu ve dikkatlerinin dikkate alındığını söyledi.

“Dünya genelinde Türkiye’ye baktığımızda ileri seviyede bir regülasyona sahibiz”

Türkiye’nin kripto teknolojisi, yazılımı ve ekosistemiyle çok güçlü bir ülke olduğunu belirten Altunay, şöyle konuştu: “Buna uygun bir düzenleme olması gerekiyordu ve gerçekten de dünyadan Türkiye’ye baktığımızda küresel olarak bu şekilde gerçekleşti. gelişmiş düzenlemeye sahip.”

Altunay, daha önce hiçbir düzenlemenin olmadığı bu alanda çok büyük bir bütçenin olduğuna dikkat çekti.

Bunun doğrudan teknolojiyle ilgili bir durum olduğunu ve teknolojinin geliştirilmesi gerektiğini belirten Altunay, şöyle konuştu:


“Teknolojiyi sınırlayamayız, yine de ilerleyecek. O teknolojiyi destekleyebiliriz. Hukukun bugünkü durumuna baktığımızda en çok tartışılan konu yüzde 1 olmasına rağmen TÜBİTAK’ın rolünün çok önemli olduğunu görüyoruz. Vatandaşların kripto para hizmet sağlayıcılarının gelirlerinin TÜBİTAK’a aktarılması gerektiğinde, TÜBİTAK’ın yetki ve sorumluluk açısından ciddi sorumluluk alan ve ciddi anlamda kesinlikle doğru yetkilendirilmiş bir teknoloji denetçisi olarak çok önemli bir pozisyon aldığını görüyoruz. önemli bir konu ve diğer teknolojilerin gözetimi için yetkilendirildiler “Bu, işlem ve takas yapan herkese güvenli bir limana girmek gibi bir şey sağlayacak.”

Bundan sonra ne olacak?

Avukat Büşra Altunay, “Yasayla hızlı bir şekilde kripto para borsası platformu kurmanın artık mümkün olmayacağını” vurgulayarak şunları söyledi:

“Artık çok fazla şikayet görmeyeceğiz. Artık teknolojinin kontrol edildiği, lisanslama ve yetkilendirme süreçlerinin SPK tarafından yürütüldüğü bir sürece girdiğimize göre, zaten pek çok faaliyet ve işlem var, geçiş düzenlemeleri ne olacak? Geçiş düzenlemeleri de bunları hedefliyor. Artık yurt dışında bulunan kripto para hizmetleri sağlayıcılarının Türkiye’deki tüm işlemlerini 3 ay içerisinde sonuçlandırması gerekiyor. Yurt dışında yerleşik şirketler Türkiye’de faaliyet göstermek isterlerse şirket kurup bunu sürdürmeleri mümkün olacak. Türkiye’deki ihtiyaçları karşılayarak müşterilerine hizmet vermektedir.”

Bunun kişisel güvenliği sağlayacağını belirten Altunay, şunları söyledi: “Bundan sonra 2 hüküm daha var. Şu anda kripto para hizmet sağlayıcılarının 3 ay içinde tasfiyeye girmesi durumunda mevcut düzenlemeler var. Bunların da izin vermesi bekleniyor. lisanslama süreçleri mi olacak, lisanslama süreçlerinin detayları nelerdir?” Bunun nasıl olacağı SPK tarafından ikincil düzenlemelerle belirlenecek.”

Kanunla birlikte kripto para hizmet sağlayıcılarına yönelik denetimlerin artacağını belirten Altunay, hizmet sağlayıcıların ortaklık yapısından hisse devirlerine kadar tüm usul ve esaslarının kanunla belirlendiğini söyledi.

Buna uyum sağlayamayan ve bu süreçleri yönetemeyen kripto para hizmet sağlayıcılarının 3 ay içerisinde SPK’ya bildirimde bulunmak zorunda olduğunu açıklayan Altunay, devam etmek isteyenlerin ise 1 ay içerisinde SPK’ya bildirimde bulunmak zorunda olduğunu söyledi.

İkincil kuralların 6 ay içinde SPK’dan beklenmesi nedeniyle bu tebliğin ardından lisanslama işlemlerinin hemen başlamayacağını açıklayarak, ikincil kuralların detay ve prosedürü ile yerine getirilmesi gereken konuların belirleneceğini kaydetti.

Avukat Büşra Altunay, Türkiye’nin bu alanda gerçekten lider ülke olacağını belirterek, “Teknolojik açıdan da çok güçlüyüz. Hukuken de artık güvenli liman konumundayız. Bu da Türkiye’ye ciddi bir ekosistemin, ciddi bir ekonominin hakim olacağı anlamına geliyor.” “Bunu fırsata çevirmemiz lazım. TÜBİTAK’ın işleri çok verimli. SPK’nın üstlendiği görev artık çok hayati, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) sorumluluklarını da içeriyor, güzel gelişmelere kapı açıyor.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu